Szarlotka

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 całe jajka i 2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany

    Nadzienie z jabłek:
    2 kg jabłek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka bułki tartej
    Cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Ciasto I:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. wstawić do lodówki.

    Nadzienie z jabłek:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułka tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.

    Ciasto II:
    Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożona papierem dużą blaszkę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 min w 180 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować