Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krucha i delikatna szarlotka, która zawsze się udaje.

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    4 żółtka
    30 dag masła
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kg jabłek
    szczypta cynamonu

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić i podsmażyć do miękkości. Ostudzić i doprawić cynamonem.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło posiekać, dodać śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, pozostawić na 2-3minuty żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na dwie części. Tortownicę posmarować masłem, wylepić jedną połowę ciasta, wylać przesmażone jabłka. Wylać ubitą pianę z białek i zakryć pozostałą częścią ciasta. Piec 50minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Podawać ciepłą z lodami i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy