SZARLOTKA

5 (141 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Szarlotka to ciasto które bardzo szybko znika ze stołu, jest lubiane przez starszych i młodszych łasuchów:)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    10 dag cukru pudru
    20 dag masła (kostka)
    4 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 kg jabłek
    2 łyżki cukru lub według uznania
    cynamon - wedlug uznania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fd5llq 1. Mąkę przeisać z prozkiem na stolnice, dodać cukry, pokroić na drobniejsze części (można też zetrzec na tarku ogrubych oczkach), wysiekać wszystko nożem, dodać żółtka, jajko i śmietanę, nadal siekać aż ciasto zacznie sie łączyć. Zagnieść szybko ciasto, podzielic na dwie części, zawinąc w folię spożywczą wlożyc do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Jablka obraz, zetrzeć na tarku o grubych oczkach, dodac cukier, wymieszać i pozostawic na kila minut do wydzielenia się soku, Lekko odcisnąć sok dodac cynamon i wymieszać.
  • image-14cvuk7 3. Jedną częśc ciasta rozwałkować na stolnicy, przenieść na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą.Wyłożyć na całość jabłka.
  • image-1j63jdn 4. Drugą część ciasta rozwałkować, przenieść na ciasto.
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50 minut, na złoty kolor.
  • image-2as05wp 6. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować