Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 35 min

znalazłam w przepisie mojej mamy, zrobiłam ciasta i wyszło pyszne..

  • 35 min

Składniki:

  • CIASTO:
    5 zółtek
    3 i pół szkl maki
    pół szkl cukru
    pół margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżeczki proszek do pieczenia
    PIANKA:
    5 białek, pół szkl cukru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    szczypta soli
    pół szkl oleju
    1 cukier waniliowy
    ponadto: około 1 kg jabłka,cynamon, cukier puder do posypania

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, do dołka dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. dzielić na 2 części 1/3 i 2/3. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na pół godziny.
    -Jabłka obierać, pokroić w kostkę..
    - Białek ubić na sztywną ze szczyptą, potem dodać cukru waniliowego, pół cukru cały czas ubijamy, dodać budyń i ubijamy a na końcu oleju...
    -Mniejszą częścią zostawić w lodówce a większą częścią schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą) a potem wyłożyć jabłka i posypać cynamonem.
    następnie zalać piankę wylewamy na na jabłka i na końcu mniejszą ciasta. Piec w temp. 170stopni na około 50 minut...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy