znalazłam w przepisie mojej mamy, zrobiłam ciasta i wyszło pyszne..
35 min
Składniki:
CIASTO:
5 zółtek
3 i pół szkl maki
pół szkl cukru
pół margaryny
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki proszek do pieczenia
PIANKA:
5 białek, pół szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
szczypta soli
pół szkl oleju
1 cukier waniliowy
ponadto: około 1 kg jabłka,cynamon, cukier puder do posypania
1.- Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, do dołka dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. dzielić na 2 części 1/3 i 2/3. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na pół godziny.
-Jabłka obierać, pokroić w kostkę..
- Białek ubić na sztywną ze szczyptą, potem dodać cukru waniliowego, pół cukru cały czas ubijamy, dodać budyń i ubijamy a na końcu oleju...
-Mniejszą częścią zostawić w lodówce a większą częścią schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą) a potem wyłożyć jabłka i posypać cynamonem.
następnie zalać piankę wylewamy na na jabłka i na końcu mniejszą ciasta. Piec w temp. 170stopni na około 50 minut...
Komentarze