1.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na ok.30 minut.
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody i dusić na małym gazie aż do rozpadnięcia się jabłek, dodać kisiel i wymieszać.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut w temp.200 s C Białka ubić na sztywno wraz z cukrem dodać kisiel i wymieszać. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka i ubite białka, resztę ciasta rozwałkować na placek lub zetrzeć na tartce na wierzch ciasta. Piec ok.30 minut w temp.180 s C z termoobiegiem. Podawać z bitą śmietaną i lodami. Smacznego:)
Komentarze