Szarlotka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis. Pochwalę się Wam jak u mnie w domu jest robione to, popularne ciasto. Jeśli jednak robicie je pierwszy raz, proponuje wypróbować ten przepis.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    200g mąki pszennej
    80g masła
    35g cukru
    2 żółtka
    2 łyżki bułki tartej
    łyżka masła do wysmarowania blachy (24x40)

    Masa jabłkowa:

    2kg obranych pokrojonych w cząstki jabłek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do miski, łączymy z cukrem pudrem.
    Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło i żółtka.
    Ugniatamy ciasto.
    3/4 ciasta przekładamy na wysmarowaną blachę masłem, ugniatamy dłońmi, aby przykryło spód blachy, resztę wstawiamy do zamrażalnika.
    Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekamy do lekkiego zarumienienia się (ok10 minut).
    Obrane i pokrojone w cząstki jabłka przekładamy do garnka.
    Dusimy pod przykryciem ok 15 minut.
    Następnie dodajemy cukier i cynamon.
    Całość mieszamy, aby cukier i cynamon rozprowadzić równomiernie.
    Na upieczone ciasto rozsypujemy bułkę tatą, dodajemy jabłka.
    Wyrównujemy powierzchnię
    Wyciągamy pozostałą część kruchego ciasta z zamrażalnika.
    Ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni ciasta.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować