szarlotka

4.22 (240 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna woń cynamonu...
Taką pamiętam szarlotkę z dzieciństwa...

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki tortowej
    3 żółtka
    125g cukru
    125g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.
    1,5kg jabłek najlepiej kwaśnych,
    3 łyżki cukru,
    sok z 1 cytryny,
    1 łyżeczka cynamonu,
    2 łyżki bułki tartej,
Wystaw ocenę:

4.22 (240 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Szarlotka

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, masło drobno pokrojone, cukier waniliowy z podanych składników zagnieść ciasto, gdyby nie chciało nam się połączyć dodać łyżkę kwaśniej śmietany, wyrobione ciasto podzielić na dwie części, jedną podzielić na mniejsze kawałki owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, drugą cienko rozwałkować, tortownicę 26cm lub blachę 27cm/24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć nasze rozwałkowane ciasto...
    Jabłka najlepiej kwaśne, umyć obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i bułkę tartą (jeśli jabłka są słodkie nie dawać cukru), wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na nasze ciasto...
    wyjąć resztę ciasta z zamrażarki, zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) na wierzch naszego ciasta, piec w temperaturze 180 C ok 45 minut, gorące ciasto posypać cukrem pudrem ....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować