1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, masło drobno pokrojone, cukier waniliowy z podanych składników zagnieść ciasto, gdyby nie chciało nam się połączyć dodać łyżkę kwaśniej śmietany, wyrobione ciasto podzielić na dwie części, jedną podzielić na mniejsze kawałki owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, drugą cienko rozwałkować, tortownicę 26cm lub blachę 27cm/24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć nasze rozwałkowane ciasto...
Jabłka najlepiej kwaśne, umyć obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i bułkę tartą (jeśli jabłka są słodkie nie dawać cukru), wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na nasze ciasto...
wyjąć resztę ciasta z zamrażarki, zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) na wierzch naszego ciasta, piec w temperaturze 180 C ok 45 minut, gorące ciasto posypać cukrem pudrem ....
Komentarze