Szarlotka

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taka trochę resztkowa pół na pół jabłka z gruszkami,dobra wyszła :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x24 cm

    1,5 szkl.mąki pszennej
    pół szkl.mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła lub margaryny
    4 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
    4-5 łyżek cukru
    bułka tarta do posypania ciasta

    Owoce:

    jeśli używacie samych jabłek to ok.1,5 kg u mnie akurat pół na pół z gruszkami
    sok z połowy małej cytryny
    4 łyżki cukru w zależności od kwaskowatości owoców
    1 galaretka pomarańczowa

    Piana:

    4 białka
    szczypta soli
    pół szkl.cukru
    1 budyń śmietankowy lub kisiel pomarańczowy

    Dodatkowo:

    cukier puder + cynamon a wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka. 1. Owoce myjemy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na 4 a następnie na cienkie paseczki,wrzucamy do miski,skrapiamy sokiem z cytryny,wsypujemy cukier,całość mieszamy dokładnie,najlepiej ręką i odstawiamy na ok.godz.aż owoce puszczą sok.
    Wszystkie składniki na ciasto oprócz bułki tartej umieścić w misce i zagnieść szybko ciasto,
  • Szarlotka. 2. które dzielimy na 2 części,mniejszą część zawijamy w folie i wrzucamy do zamrażalnika a większą częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem,
  • Szarlotka. 3. wstawiamy ją do lodówki lub zamrażalnika na 15-20 min.następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 10 min.do zarumienienia.
    Na podpieczone ciasto rozsypujemy bułkę tartą,z owoców odlewamy sok,wsypujemy suchą galaretkę,całość mieszamy i wykładamy na rozsypaną bułkę tartą,na owoce
  • Szarlotka. 4. wykładamy pianę,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,wsypujemy cukier,ubijamy do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wsypujemy suchy budyń,krótko miksujemy tylko do połączenia i wykładamy na owoce.Na owoce ścieramy na tarce kawałek ciasta z zamrażalnika,
  • Szarlotka. 5. blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.50 min.
  • Szarlotka. 6. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Do owoców można dać trochę cynamonu do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować