Szakszuka z warzywami

4.47 (167 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szakszuka to danie kuchni orientalnej, czyli jajka smażone w sosie pomidorowym. U mnie z bukietem mrożonych warzyw, które zostały odpowiednio przygotowane, a mieszanka przypraw sprawia, że danie jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Jest bardzo szybkie do przygotowania, więc warto schować sobie porcję warzyw w zamrażalniku.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię ze szpinakiem Hortex
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    5 jajek
    sól
    pieprz
    szczypiorek
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Szakszuka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucić warzywa i smażyć parę minut pod przykrywką. Nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania warzyw. Przecier pomidorowy rozmieszać z mieszanką przypraw dołączoną do opakowania. Wlać do warzyw i chwilę poddusić. Zrobić wgłębienia rozgarniając sos i wlać po 1 jajku. Oprószyć je lekko solą i przykryć patelnię pokrywką. Dusić chwilę na małym płomieniu do momentu, aż jajka się zetną, tak jak lubimy. Przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mrożonki Przecier pomidorowy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować