Szakszuka z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szakszuka z kurkami

  • 30 min

Składniki:

  • - ok. 200 g kurek,
    - 1 cebula,
    - 2 pomidory,
    - 1/3 kostki masła,
    - odrobina oleju,
    - 4 jajka,
    - 1 ząbek czosnku,
    - sól. pieprz (do smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie płuczemy kurki, następnie odsączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelnie na maśle z odrobiną oleju dusimy do miękkości. Dodajemy rozdrobniony czosnek. Solimy, pieprzymy. Większe kurki kroimy w kostkę, mniejsze zostawiamy w całości, dorzucamy do cebulki. Dusimy ok 5 min. Następnie pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na większą kostkę. Na podduszone kurki wrzucamy pomidory, delikatnie mieszamy i pozostawiamy tak, aż woda odparuje (nie mieszamy bo zrobi się przecier, a nie całe pomidory). Na to rozbijamy 4 jajka i dusimy, aż białko się zetnie. możemy na koniec przykryć pokrywką. Podajemy z pieczywem z masłem, pyszności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować