Szakszuka z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie płuczemy kurki, następnie odsączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelnie na maśle z odrobiną oleju dusimy do miękkości. Dodajemy rozdrobniony czosnek. Solimy, pieprzymy. Większe kurki kroimy w kostkę, mniejsze zostawiamy w całości, dorzucamy do cebulki. Dusimy ok 5 min. Następnie pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na większą kostkę. Na podduszone kurki wrzucamy pomidory, delikatnie mieszamy i pozostawiamy tak, aż woda odparuje (nie mieszamy bo zrobi się przecier, a nie całe pomidory). Na to rozbijamy 4 jajka i dusimy, aż białko się zetnie. możemy na koniec przykryć pokrywką. Podajemy z pieczywem z masłem, pyszności.
Komentarze