• 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam kiełbaskę śląską.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka kurze 3 szt.
    cebula 1 szt.
    pomidory 1 szt.
    pomidory żółte 4 szt.
    papryczka chili 1 szt.
    kiełbasa śląska 1 szt. (dana zamiast sera feta)
    czosnek 2 ząbki
    kumin do smaku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Śniadanie

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szakszuka. 1. Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w pół plastry, kiełbaskę kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości kiełbasy i cebuli. Gdy kiełbasa i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pomidory i dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i papryczki. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki. Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek. Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz. Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szakszuka

To może cię zainteresować