SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

4.5 (156 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To już ostatni moment na zebranie kwiatów czarnego bzu, musiałam wprawdzie go szukać daleko od miasta, ale udało się. Często sięgam po niego zimą ale również latem. Syrop jest świetny jako dodatek do lemoniady, koktajli, drinków oraz herbaty. Zachęcam do zrobienia tego syropu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 - 40 szt baldachów z czarnego bzu, bez liści
    sok z 1-3 cytryn
    1 kg cukru
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Kwiaty rozkładamy na papierze śniadaniowym lub ściereczkach, na 1-2 godziny aby pozbyć się robaczków. Po tym czasie odcinamy gałązki i przekładamy kwiatki do garnka. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryn, następnie zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy aż cukier się rozpuści i zalewamy kwiaty.
    Garnek przykrywamy pokrywką, odkładamy na 3-4 dni w ciemne miejsce. Syrop przecedzamy przez gazę, wyciskamy również kwiaty, następnie napój zagotowujemy i gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek, zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem aż ostygną.
    Syrop przechowujemy w chłodnym miejscu kilka miesięcy. Używamy w razie potrzeby, zalecany również w czasie przeziębień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować