Sycąca zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa jest smaczna i pożywna.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
    500 ml przecieru pomidorowego
    2 litry wody lub bulionu
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 papryka
    1 marchew
    3 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Sycąca zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy pokrojoną lub zblendowaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą curry.
  • 2. Marchewkę gotujemy w wodzie lub bulionie. Gdy będzie miękka wrzucamy razem z papryką do kubeczka blendera i blendujemy na rzadką masę.
  • 3. Do gotującej się wody lub bulionu wrzucamy podsmażoną cebulę, zblendowaną paprykę z marchwią, soczewicę, oraz przecier. Przyprawiamy. Gotujemy ok. 20 minut, aby nie rozgotować soczewicy.
  • 4. Podajemy z łyżeczką jogurtu naturalnego lub śmietany.

Porady

Świetnie smakuje z opiekanym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować