Przykład na to,że z prostych i niewyszukanych składników można stworzyć pyszną i sycącą zapiekankę.Nadaje się na obiad dla całej rodziny oraz na imprezę dla gości.
1 godz. 20 min
Składniki:
kilo ziemniaków
2 kiełbasy śląskie lub 1 duża zwyczajna
1 biała parzona
20 dag pieczarek
papryka czerwona
opakowanie mieszanki 8-składnikowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
400 ml śmietany 18%
sól,pieprz,oregano
20 dag żółtego sera
margaryna,bułka tarta,olej
Swojska zapiekanka po chłopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i podgotować ok.15 min.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy,aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w ćwiartki kiełbasy,jeszcze trochę podsmażamy i dodajemy pieczarki pokrojone w plastry.Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Do mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,jeszcze delikatnie podsmażamy i dodajemy mrożonkę warzywną.
3.Do osobnej miski wlewamy śmietanę,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem.Można dodać trochę bulionu do smaku.
4.Ziemniaki kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną i bułką tartą. Posypujemy oregano i dodajemy połowę mieszanki warzywno-kiełbasianej. Następnie znowu kładziemy warstwę ziemniaków,mieszankę i na koniec znowu warstwę ziemniaków. Posypujemy startym żółtym serem.Zapiekamy w 180 st.C przez ok.25 min.
Komentarze