Świnka z butelki w galarecie

4.46 (183 ocen)

  • 3 godz.

Przygotowanie galarety mięsnej w zwykłej butelce po mleku oraz odpowiednie udekorowanie daje czasem zaskakujące efekty

  • 3 godz.

Składniki:

  • Połówka kurczaka,
    2 marchewki,
    kawałek selera, pora, pietruszki,
    żelatyna na 2,5 litra,
    sól, pieprz, przyprawa maggi
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 szklanka mrożonego groszku

    do dekoracji
    3 plasterki szynki
    1 oliwka
    sałata
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świnka z butelki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy plastikową butelkę po mleku, którą przycinamy nożyczkami, tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć mniej niż więcej, aby prosiaczek nie był za płaski.
  • 2. Umytego kurczaka oraz umyte i obrane warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dodajemy pieprz, następnie solimy.
    Kiedy wszystko będzie dość miękkie wyjmujemy z wywaru i czekamy aż lekko przestygnie.
    Sprawdzamy w tym czasie czy wywar jest dość aromatyczny Jeżeli nie to doprawiamy do smaku solą, pierzem i maggi. Ostatecznie wywaru powinno być 2 litry.
    Ostudzone mięso kroimy w drobne kawałki, natomiast warzywa i jajka w drobną kostkę.
    Groszek gotujemy w osolonej wodzie (nie należy go rozgotować).

    Żelatynę zalewamy 1 szklanką wrzącego wywaru i rozpuszczamy.

    Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, jajka pokrojone w kostkę oraz żelatynę.
  • 3. Do przyciętej butelki i zakręconej nalewamy gotową galaretę. Z podanych proporcji zalejemy 2 butelki i jeszcze trochę zostanie na mniejsze miseczki. Gdy galareta się stężeje lekko rozcinamy butelkę i wyjmujemy prosiaczka. Ryjek trzeba będzie przyciąć, gdyż wyjdzie zbyt długi ;-). Następnie z plasterka szynki wykrawamy kółko na ryjek, możemy sobie pomóc literatką, dziurki w nosie wycinamy słomką do napojów. Wycięty plasterek przykładamy do ryjka, powinien przykleić się bez problemu, w dziurki wkładamy ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego. Oczy możemy zrobić z oliwek nadziewanych czymś, przepoławiamy je na pół. Uszy robimy również z szynki, musimy wyciąć trójkąt prostokątny i zwinąć go, następnie naciąć nożem galaretkę i włożyć uszy. Prosiaczka podawać na liściach sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować