Świeży bigos z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Danie nietypowe, ale z powodzeniem zastępujące tradycyjny bigos. Łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, lekko pikantne. Można je jeść z chlebem, z kopytkami, ziemniakami i innymi dodatkami. Sprawdzi się doskonale w czasie kiedy za oknem coraz zimniej. Doskonale rozgrzewa i jest po prostu pyszne!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1/2 główki kapusty, pokrojonej w cienkie paski
    *50 dag pieczarek, obranych i pokrojonych w paski
    *2 połówki piersi kurczaka, pokrojone w małą kostkę
    *2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry
    *2 duże cebule, pokrojone w piórka
    *ok. 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego
    *pieprz, sól, ostra papryka, gyros, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Świeży bigos z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na bardzo dużej, głębokiej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę wraz z pieczarkami i pieprzem. Po kilku minutach przekładamy zawartość patelni do dużego garnka. Następnie na tej samej patelni podsmażamy marchew z łyżeczką ostrej papryki. Po ok. 7 minutach marchew dodajemy do garnka. Kolejnym podsmażonym warzywem jest kapusta, do której dodajemy 3/4 łyżeczki bazylii. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy ją do reszty warzyw. Na końcu podsmażamy kurczaka wraz z przyprawą gyros i odrobiną soli. Jeśli w między czasie, przy kolejnych smażeniach, patelnia stanie się całkowicie sucha należy dodać odrobinę oleju.
  • 2. Po 10 minutach, kiedy kurczak będzie podsmażony z każdej strony dodajemy go do garnka i mieszamy całość. Następnie zalewamy całość bulionem. Warzywa nie powinny być całkowicie zakryte, ponieważ "danie" nie może pływać, więc trzeba lać ostrożnie - mniej więcej do połowy wysokości zawartości garnka. Danie dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy całość solą i gotujemy jeszcze 10 minut, na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak by odparować zbyt dużą ilość "soków". Podawać bigos z dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować