Świeże owoce w syropie z czerwonego wina

0 (0 ocen)

Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania.

Składniki:

  • Składniki.
    1/2 l czerwonego wina typu Beaujolais
    80ml wody
    200g cukru
    3 goździki
    1 laska cynamonu
    3 plasterki imbiru świeżego
    1 plaster pomarańczy kandyzowanej
    1 plaster cytryny
    listki mięty
    świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki

Świeże owoce w syropie z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Syrop.
    Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem.
    Dodać cukier i gotować około20min.
    Schłodzić.

    Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki
    truskawki na połowy ,winogrona również i wyjąć pestki.
    Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon.
    Ozdobić listkami mięty.
    Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi.

Komentarze

Podobne przepisy