Świąteczny sernik z gotowanym budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny, puszysty jak chmurka sernik, idealny na Boże Narodzenie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto
    10 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    10 dag mąki pszennej
    4 żółtka
    Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masa serowa:
    1,5 kg zmielonego sera białego
    12 jaj
    40 dag cukru
    30 dag margaryny
    4 budynie waniliowe bez cukru
    Pół litra mleka
    10 dag rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Świąteczny sernik z gotowanym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Margaryne utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia.
    Ser:
    2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtka, ser, suche budynie i ugotowany budyń. Dokładnie wymieszać, na końcu dodajemy sparzone rodzynki. Na końcu do masy dodajemy ubite na sztywno białka.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, następnie ciastem wykładamy spód i boki. Na ciasto wykładamy ser. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 1 h.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Do sernika można dodać również pokrojoną w kostkę, kandyzowaną skórkę pomarańczową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować