Bardzo smaczny, puszysty jak chmurka sernik, idealny na Boże Narodzenie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki ciasto
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
10 dag mąki pszennej
4 żółtka
Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa serowa:
1,5 kg zmielonego sera białego
12 jaj
40 dag cukru
30 dag margaryny
4 budynie waniliowe bez cukru
Pół litra mleka
10 dag rodzynek
Świąteczny sernik z gotowanym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Margaryne utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia.
Ser:
2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtka, ser, suche budynie i ugotowany budyń. Dokładnie wymieszać, na końcu dodajemy sparzone rodzynki. Na końcu do masy dodajemy ubite na sztywno białka.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, następnie ciastem wykładamy spód i boki. Na ciasto wykładamy ser. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 1 h.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Porady
Do sernika można dodać również pokrojoną w kostkę, kandyzowaną skórkę pomarańczową
Komentarze