Świąteczny seler po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealne danie wigilijne dla wegetarian

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Korzeń selera
    Do gotowania: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, czosnek
    Sos:
    300 g marchewki
    150 g korzenia pietruszki
    Kawałek selera
    1 por
    400 g cebuli
    1 duży słoik przecieru pomidorowego
    Olej
    Kilka łyżek wody
    Sól
    Pieprz
    Łyżeczka słodkiej papryki
    Do panierowania "
    Jajko
    Mąka
    Sól
    Olej
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczny seler po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Seler po grecku 1. Wykonanie
    Wodę zagotowujemy z przyprawami. Selera obieramy i gotujemy w całości al dente nakluwamy w czasie gotowania patyczkiem do szaszłyków aby sprawdzić twardość. Zależy to od wielkości selera. Gdy będzie gotowy, kroimy w niezbyt cienkie plastry, posypujemy solą, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju
    Warzywa obrać i poza cebulą i porem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i selera kroimy w półplasterki. Wszystko podsmażamy na oleju, około 5 minut następnie zalewamy około pół szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Jeśli to koniecznie doprawiamy solą i pieprzem. W szklanym pojemniku układamy na przemian sos,porcje selera, ostatnia warstwa to sos.

Porady

Danie najlepiej smakuje następnego dnia aż smaki się przegryza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować