Świąteczny seler po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Wodę zagotowujemy z przyprawami. Selera obieramy i gotujemy w całości al dente nakluwamy w czasie gotowania patyczkiem do szaszłyków aby sprawdzić twardość. Zależy to od wielkości selera. Gdy będzie gotowy, kroimy w niezbyt cienkie plastry, posypujemy solą, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju
Warzywa obrać i poza cebulą i porem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i selera kroimy w półplasterki. Wszystko podsmażamy na oleju, około 5 minut następnie zalewamy około pół szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Jeśli to koniecznie doprawiamy solą i pieprzem. W szklanym pojemniku układamy na przemian sos,porcje selera, ostatnia warstwa to sos.
Porady
Danie najlepiej smakuje następnego dnia aż smaki się przegryza
Komentarze