Świąteczny rosół z kluseczkami z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, razem z mięsem wkładamy do dużego garnka, dodajemy lubczyku, sól i kilka ziaren pieprzu. Zalewamy wodą. Gotujemy rosół.
Gotowy przelewamy przez sito. Warzywa kroimy wg. upodobania, można je dodać jako dodatek do zupy.
2.Mleko zagotowujemy z masłem i solą, wsypujemy kaszę i intensywnie mieszamy. Pozostawiamy jeszcze z minutkę na piecu i zdejmujemy. Następnie wbijamy jajka, energicznie mieszamy i na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę. Mokrymi dłońmi formujemy małe kluseczki. W osobnym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kluseczki. Gotujemy na małym ogniu aż wypłyną, plus jeszcze 5 minut. Osączamy. Podajemy z rosolem.
Komentarze