Tak przygotowany świąteczny przysmak mięsny w boczku, sprawia ogrom radości biesiadnikom. Ma piękny kształt babki, a z odrobiną dekoracji jest ,ozdobą stołu.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
6 plasterków boczku wędzonego parzonego
500 g. mięsa mielonego
3 jajka ugotowane na twardo
3 jajka surowe
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia
1 łyżka przyprawy do mięs
1 filet z kurczaka
1 łyżeczka musztardy
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
Dekoracja wedle uznania, a u mnie:
rzeżucha
jajka ugotowane na twardo
Dodatkowo:
forma w kształcie babki wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
Świąteczny przysmak w boczku z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy wykładam boczkiem, tak aby końce boczku wystawały za formę. Jajka ugotowane na twardo kroję w ósemki i na pół. Do mięsa mielonego dodaje surowe jajka, bułkę tartą, koperek, przyprawy, fileta pokrojonego w kostkę,mieszam do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodaje pokrojone jajka, mieszam.
2.Masę mięsną, wykładam na boczek, końce boczku zawijam do środka. Piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Mięso wyjmuję z formy, studzę.
3.Składniki sosu mieszam, wykładam na babkę, dekoruję.
Porady
W tym przepisie ważna jest jakość mięsa mielonego.
Komentarze