Świąteczny przysmak w boczku z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany świąteczny przysmak mięsny w boczku, sprawia ogrom radości biesiadnikom. Ma piękny kształt babki, a z odrobiną dekoracji jest ,ozdobą stołu.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plasterków boczku wędzonego parzonego
    500 g. mięsa mielonego
    3 jajka ugotowane na twardo
    3 jajka surowe
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 filet z kurczaka
    1 łyżeczka musztardy
    Sos:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki keczupu
    Dekoracja wedle uznania, a u mnie:
    rzeżucha
    jajka ugotowane na twardo
    Dodatkowo:
    forma w kształcie babki wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Świąteczny przysmak w boczku z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Dno formy wykładam boczkiem, tak aby końce boczku wystawały za formę. Jajka ugotowane na twardo kroję w ósemki i na pół. Do mięsa mielonego dodaje surowe jajka, bułkę tartą, koperek, przyprawy, fileta pokrojonego w kostkę,mieszam do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodaje pokrojone jajka, mieszam.
  • jk 2. Masę mięsną, wykładam na boczek, końce boczku zawijam do środka. Piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Mięso wyjmuję z formy, studzę.
  • jk 3. Składniki sosu mieszam, wykładam na babkę, dekoruję.

Porady

W tym przepisie ważna jest jakość mięsa mielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować