Świąteczny piernik z budyniem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka dajemy śmietanę, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, masło. Podgrzewamy, mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.
2.Do misy miksera dajemy mąkę wymieszaną z sodą i amoniakiem. Dodajemy 5 żółtek oraz wystudzoną masę piernikową. Ucieramy do połączenia składników. Ubijamy sztywną pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy.
3.Dzielimy na 3 części i wylewamy do tortownic o średnicy ok 19 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 35 -40 min. Studzimy i przekrawamy każdy placek na 2 krążki.
4.Zagotowujemy mleko z cukrem, wlewamy rozmieszany budyń z mąką. Gotujemy budyń. Do gorącego wmiksowujemy masło.
5.Przekłądamy krążki piernikowe na przemian gorącą masą budyniową i marmoladą.
6.Ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę wrzącej wody. Polewamy piernik i dowolnie dekorujemy.
Komentarze