Świąteczny piernik

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, mega pachnący piernik.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 gram masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych (u mnie porzeczkowe)
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kawy inki
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    garść migdałów

    Polewa czekoladowa:
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Świąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło i dodać cukier, wymieszać. Dodać miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewać przez minutę ciągle mieszając. Zdjąć garnek z ognia, odczekać minutę i dodać sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajko. Wszystko dobrze wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Masę wymieszać tak, aby nie było grudek. Piec ok. 1 godziny w 180 st. C.
    Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać i delikatnie podgotować. Wylać na piernik.
    Migdały uprażyć na suchej patelni, posypać piernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować