Świąteczne pierniczki Marysi

5 (156 ocen)

  • Łatwy

Przepyszne pierniczki z lukrem z białek

  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    2 szkl. mąki
    1 łyzka sody oczyszczonej
    1/2 szkl. miodu ciekłego
    1 jajo
    2 łyżki margaryny
    1 paczka przyprawy do piernika
    1/2 szkl. cukru
    LUKIER Z BIAŁEK:
    1 szkl. cukru pudru
    1 białko
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Świąteczne pierniczki marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki wymieszać, posiekać z margaryną, dodać jajko i miód. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać ciastka o grubości 0,5 cm. Wykładać na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 12-15minut w temperaturze 170-180oC.
  • 2. Białko z jajka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę* aż do rozpuszczenia się cukru. Za pomocą patyczka i pędzelka dekorować gotowym lukrem wystudzone pierniczki.

Porady

*można do tego użyć miksera (miksować na wolnych obrotach) ** jeśli chcemy zrobić kolorowe pierniczki to dodajemy do lukru parę kropel barwnika spożywczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować