Doskonały dodatek do świątecznego stołu.Można użyć innych foremek,pojemników i będziemy mieli bardzo dekoracyjne i smaczne danie do zimnego bufetu.
Składniki:
1 kg. chudej łopatki wieprzowej
1 szt. marchwi
1 łyżka vegety
po kawałku selera,pora,pietruszki,kilka listków laurowych,kilka
ziaren ziela angielskiego sól,pieprz do smaku
1 opakowanie żelatyny spożywczej na 2 l. wody
Świąteczne galaretki z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotować składniki
2. Mięso umyć,pokroić w grubsze plastry,obgotować w
wodzie,wodę zlać,mięso ponownie umyć.
3.Do garnka wlać
około 3 litrów wody,zagotować,włożyć obgotowane
mięso,oczyszczoną i umytą włoszczyznę ,
przyprawy.Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa
zdejmując wytwarzane szumki / marchew wyjąć wcześniej /.
4.
Mięso wyjąć z wywaru,przestudzić, pokroić w kostkę,wywar
przelać przez sito,odmierzyć 2 l wywaru,przestudzić.W
części wywaru namoczyć żelatynę po 10 min podgrzać do
czasu jej rozpuszczenia i połączyć z pozostałym
wywarem.
5.
Przygotować foremki np. do babeczek i zajączka
ozdobić włoszczyzną z wywaru,przybrać natką pietruszki i
zalać małą ilością rozrobionego wywaru z
żelatyną,pozostawić do stężenia.
6. Następnie dołożyć
pozostałe mięso,zalać wywarem z żelatyną i wstawić na
noc do lodówki./min. 3 godz./
7. Półmisek lub większy talerz
ozdobić pociętym zielonym porem świeżym,ułożyć wyjęte
z foremek galarety.
Komentarze