Świąteczne ciasto korzenne bananowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to mój autorski przepis, który zawiera w sobie wszystkie świąteczne akcenty, moc korzeni, dużo cytrusów, jabłek oraz świąteczną wprawiającą w dobry nastrój dekorację, a do tego jest przepyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej graham 1850
    1,5 szklanki mąki pszennej (np. krupczaki)
    200 g masła
    2 duże jaja
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 g cukru waniliowego
    1/3-1/2 szklanki cukru kryształu
    szczypta soli

    Nadzienie:

    1,5 kg jabłek np. szara reneta
    5 sporych dojrzałych bananów
    1 gwiazdka anyżu,
    4 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    4 ziela angielskie
    10 goździków
    5 ziarenek pieprzu

    kruszone bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Świąteczne ciasto korzenne bananowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem, cukrami ( najlepszy będzie ten z prawdziwą wanilią) i solą.
    Zimne masło kroimy w kostkę i rozkurszamy w mące, aby utworzyły się drobne grudki, po czym wbijamy jajka, szybko wyrabiamy i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • 2. nadzienie:

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, po czym wkładamy do garnka z odrobiną wody na dnie, aby nie przywarły ( ok 50 ml) po czym dodajemy pokrojone w plasterki (1-2 cm) banany.
    Smażymy, mieszając, aż zrobią się szkliste, a banany się rozgotują.
  • 3. Przyprawy które są w ziarnach miksujemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu na proszek.
    Dodajemy wraz z cynamonem do owoców i smażymy aż zaczną odstawać od ścianek garnka, a woda odparuje.
  • 4. Studzimy do temperatury pokojowej.
  • 5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu, góra-dół.
  • 6. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, większą wałkujemy na ok 5-8 mm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia.
  • farsz 7. Na cieście wykładamy farsz:
  • dekoracja 8. Resztę ciasta wałkujemy na ok 5 mm po czym, z części wykrawamy foremkami gwiazdki, lub inne świąteczne kształty, a drugą kroimy nożem na 1 cm paski które układamy na cieście w formie kratki, po czym na łączeniach układamy, lekko dociskając wycięte foremkami ciasteczka.
  • Świąteczne ciasto korzenne 9. Wkładamy do pieca na 40 minut,
  • Świąteczne kruche ciasto bananowo-jabłkowe 10. studzimy przy otwartych drzwiczkach.
  • Świąteczne ciasto bananow-jabłkowe 11. Dekorujemy pokruszoną bezą i korzeniami.

Porady

Ciasto możemy zamrozić jeśli planujemy wypiek w późniejszym terminie lub zrobić z niego świąteczne ciasteczka. Dzięki temu , że dodajemy do jabłek banany nie musimy ich słodzić, ciasto staje się też bardziej aromatyczne. Jeśli jabłka są jeszcze wilgotne proponuję, dla pewności wysypać spód łyżką bułki tartej, dodatkowo uchroni nas przed zawilgoceniem ciasta. Wyłożenie gorącego farszu na zimne ciasto, bo jest to bezpośrednia droga do tajemniczego zjawiska zwanego zakalcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Goździki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować