ŚWIATECZNE BABECZKI Z GRZAŃCEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Rozgrzewające, pachnące przyprawami korzennymi, idealne na świeta

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • listopada 26, 2018
    ŚWIĄTECZNE BABECZKI Z GRZAŃCEM
    Idą święta dużymi krokami. Sklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy siadamy po wędrówce po górach w restauracji i zamawiamy rozgrzewającego grzańca.

    Święta to czas kiedy na stole każdy znajdzie coś dla siebie, a każda potrawa jest okazała. Przygotowuje więc co roku babeczki z dodatkiem grzańca. Babeczki są wyraziste w smaku i słodkie. Elementem świątecznym jest choinka ubrana w kolorowe bombki.

    Składniki:
    60 ml grzańca w temperaturze pokojowej
    1 jajko
    50 g cukru
    35 ml oleju
    1 łyżeczka startej czekolady
    25 g startej czekolady
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    DEKORACJA:
    białe kulki cukrowe
    kolorowe kulki cukrowe
    1 tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Choinki Muffinki

Świateczne babeczki z grzańcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy choinki: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika. Przelewamy do szprycy i Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki lub patyczki tworząc choinkę, posypujemy kulkami cukrowymi. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia.

    Przygotowujemy babeczki: Grzaniec wymieszać z cukrem, jajkiem i olejem aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą czekoladę.
    Masę wyłożyć do papilotek na 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut.Odstawić do wystygnięcia.

    Przed podaniem wykładamy na babeczki kapkę bitej śmietany, białe kulki cukrowe oraz wbijamy choinkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować