"Świąteczna" galaretka

4.49 (186 ocen)

  • 4 godz.

Świąteczna, bo robię ją tylko na święta :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 krótkie nogi wieprzowe,
    1 golonka wieprzowa,
    1 podudzie drobiowe,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    2 łodygi selera naciowego,
    1/2 kopru włoskiego,
    1 por,
    1/2 selera,
    1 cebula,
    3 ząbki czosnku,
    3 liście laurowe,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1/2 puszki groszku,
    1/2 puszki kukurydzy,
    sól,
    pieprz,
    natka pietruszki,
    woda tak, żeby przykryła składniki.
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Galareta Golonka Przystawki

"świąteczna" galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, czyścimy wrzucamy do dużego garnka, dodajemy wodę, ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Jeśli pojawią się szumowiny zdejmujemy je. Dodajemy warzywa, cebulę opalamy nad gazem dodajemy i dalej gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Na koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Wyjmujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera kroimy w drobną kostkę. Wyjmujemy mięso i rozdrabniamy. Do przygotowanych naczyń wrzucamy warzywa, mięso, groszek, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

Gotujemy na bardzo małym ogniu i dość długo, a w międzyczasie robimy inne świąteczne potrawy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować