Świąteczna Babka drożdżowa z bakaliami

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tradycyjne drożdżowe ciasto, bakalie i cukier puder

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 czubate szklanki mąki,
    1 szklanka cukru,
    125 g rozpuszczonej margaryny,
    50g drożdży,
    3 całe jajka,
    1 szklanka mleka,
    bakalie: żurawina, rodzynki, morele, pestki słonecznika (ewentualnie sypki mak)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Świąteczna babka drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. podgrzewamy mleko, ciepłe mieszamy trzepaczką z drożdżami, 1/4 szkl. cukru oraz szklanką mąki; odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. całe jajka ubijamy z resztą cukru
  • 3. mieszamy trzepaczką składniki: rozczyn, ubite jajka, resztę mąki, rozpuszczoną letnią margarynę, dodajemy bakalie (wcześniej wymieszane w mące)
  • 4. teraz ugniatamy ciasto ręką,
  • 5. wykładamy ciasto do brytfanki (mnie ciasta starczyło na formę babki oraz na 1/3 keksówki, do ciasta do keksówki dodałam obok bakalii jw., także sypki mak
  • Babka drożdżowa z bakaliami 6. po 40 min. pieczenia w temp.175 stop.góra - dół babka gotowa, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Porady

po przełożeniu ciasta do brytfanki - przykryłam jeszcze na ok. 10 min ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować