Po tajsku

Przepis pochodzi z książki „Słoiki na słodko i słono” Porcja na 1 słoik

Przygotowanie składników: 10 minut, ułożenie w słoiku: 5 minut

50 g kiełków soi

200 g pokrojonej piersi z kurczaka

½ ogórka

100 g liści ze środka sałaty masłowej

3 gałązki kolendry

½ pokrojonej czerwonej cebuli

200 g startej marchwi

Przygotowanie: podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju sezamowego i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dopraw startą marchew sosem azjatyckim, mieszając 3 łyżki stołowe octu winnego, 2 łyżki stołowe oleju sezamowego, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, 1 łyżkę stołową miodu, 1 łyżkę łyżkę stołową pokrojonej kolendry i pieprz. Potnij liście sałaty masłowej nożyczkami. W słoiku ułóż składniki warstwami, na samej górze połóż kolendrę. Skrop sokiem z limonki. Wariant: dodaj rozdrobnione orzeszki ziemne.

Grecka kanapka

Przepis pochodzi z książki „Słoiki na słodko i słono” Porcja na 1 słoik

Przygotowanie składników: 10 minut, ułożenie w słoiku: 5 minut

½ ogórka pokrojonego w krążki

2 pomidory pokrojone w krążki

½ pokrojonej czerwonej cebuli

½ zielonej sałaty (liście ze środka)

100 g białego ryżu

10 czarnych oliwek bez pestek

80 g sera feta

Przygotowanie: ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedź. Ostygły ryż ułóż jako pierwszą warstwę z słoiku. Umyj i pokrój w krążki ogórek i pomidory. W słoiku ułóż składniki warstwami, na samej górze połóż fetę. Na sam koniec polej fetę 50 ml oliwy z oliwek i posyp dwoma szczyptami tymianku. Wariant: Oliwki zastąp rodzynkami korynckimi. Zamiast sałaty wykorzystaj rukolę. Fetę zastąp mozzarellą. Dodaj tuńczyka, aby potrawa była bardziej sycąca.

Tutti frutti



Przepis pochodzi z książki „Słoiki na słodko i słono” Porcja na 1 słoik

Przygotowanie składników: 10 minut, ułożenie w słoiku: 5 minut

10 truskawek

50 g jagód, jeżyn, malin

100 ml wody z miętą i cukrem

2 gałązki czerwonej porzeczki

1 banan pokrojony w krążki

Przygotowanie: truskawki i maliny pokrój w krążki lub kostki. Do rondla wsyp 50 g cukru, wlej 100 ml wody, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj kilka liści mięty i odstaw do ostygnięcia, żeby mięta naciągnęła. Krążki banana skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. W słoiku ułóż składniki w wyraźne warstwy, kończąc kilkoma listkami mięty. Wariant: jeśli chcesz bardziej orientalną nutę, skrop deser wodą różaną lub wodą z kwiatu pomarańczy.

Książka „Słoiki na słodko i słono” do kupienia tu.


 
Materiały promocyjne