Po tajsku
Przepis pochodzi z książki „Słoiki na słodko i słono” Porcja na 1 słoik
Przygotowanie składników: 10 minut, ułożenie w słoiku: 5 minut
50 g kiełków soi
200 g pokrojonej piersi z kurczaka
½ ogórka
100 g liści ze środka sałaty masłowej
3 gałązki kolendry
½ pokrojonej czerwonej cebuli
200 g startej marchwi
Przygotowanie: podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju sezamowego i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dopraw startą marchew sosem azjatyckim, mieszając 3 łyżki stołowe octu winnego, 2 łyżki stołowe oleju sezamowego, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, 1 łyżkę stołową miodu, 1 łyżkę łyżkę stołową pokrojonej kolendry i pieprz. Potnij liście sałaty masłowej nożyczkami. W słoiku ułóż składniki warstwami, na samej górze połóż kolendrę. Skrop sokiem z limonki. Wariant: dodaj rozdrobnione orzeszki ziemne.
Grecka kanapka
Przepis pochodzi z książki „Słoiki na słodko i słono” Porcja na 1 słoik
Przygotowanie składników: 10 minut, ułożenie w słoiku: 5 minut
½ ogórka pokrojonego w krążki
2 pomidory pokrojone w krążki
½ pokrojonej czerwonej cebuli
½ zielonej sałaty (liście ze środka)
100 g białego ryżu
10 czarnych oliwek bez pestek
80 g sera feta
Przygotowanie: ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedź. Ostygły ryż ułóż jako pierwszą warstwę z słoiku. Umyj i pokrój w krążki ogórek i pomidory. W słoiku ułóż składniki warstwami, na samej górze połóż fetę. Na sam koniec polej fetę 50 ml oliwy z oliwek i posyp dwoma szczyptami tymianku. Wariant: Oliwki zastąp rodzynkami korynckimi. Zamiast sałaty wykorzystaj rukolę. Fetę zastąp mozzarellą. Dodaj tuńczyka, aby potrawa była bardziej sycąca.
Tutti frutti
Przepis pochodzi z książki „Słoiki na słodko i słono” Porcja na 1 słoik
Przygotowanie składników: 10 minut, ułożenie w słoiku: 5 minut
10 truskawek
50 g jagód, jeżyn, malin
100 ml wody z miętą i cukrem
2 gałązki czerwonej porzeczki
1 banan pokrojony w krążki
Przygotowanie: truskawki i maliny pokrój w krążki lub kostki. Do rondla wsyp 50 g cukru, wlej 100 ml wody, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj kilka liści mięty i odstaw do ostygnięcia, żeby mięta naciągnęła. Krążki banana skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. W słoiku ułóż składniki w wyraźne warstwy, kończąc kilkoma listkami mięty. Wariant: jeśli chcesz bardziej orientalną nutę, skrop deser wodą różaną lub wodą z kwiatu pomarańczy.
Książka „Słoiki na słodko i słono” do kupienia tu.
Materiały promocyjne
Komentarze