suszone pomidory

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

Zamiast kupować trzeba ususzyć samemu :)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki według uznania.
    średniej wielkości pomidory
    suszona bazylia
    żurawina suszona
    olej
    sól

Suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posolić. Ustawić piekarnik na 150 st. C i przy otwartych delikatnie drzwiczkach suszyć je w ten sposób przez ok. 3 godziny. Jak zaczną się kurczyć po bokach i zmieniać kolor, można wyłączyć piekarnik. Na dno każdego słoiczka włożyć odrobinę żurawiny suszonej, układać pomidorki i posypać suszoną bazylią. Zalać całość olejem i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 120 st. C i od chwili nagrzania pasteryzować 20 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić aż do całkowitego wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy