suszone batoniki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon owocowych zbiorów rozpoczęty :) różne konfitury i dżemy zapełniają szafki spiżarki, ale moja mama zawsze zostawiała mi odrobinę ciepłych smażonych jabłek z cynamonem, których zapach wypełniał całą kuchnię. To połaczenie uwielbiam do dzisiaj i tak przypadkiem smakołyki z dzieciństwa zmieniły się w szybką przekąskę dostosowaną do przerw na uczelni albo w pracy

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki przecieru jabłkowego
    laska cynamonu
    szklanka mieszanki płatków z gniecionego ziarna
    1 łyżka nasion chia
    2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Batony Przekąski

Suszone batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier z jabłek umieszczamy razem z laską cynamonu w płaskim garnku z szerokim dnem (żeby szybciej odparować nadmiar płynu), dosypujemy wszystkie sypkie składniki , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość musi się zagotować - płatki zwiekszą swoją objętość
  • 2. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika na temperaturę maksymalnie 50'C i suszymy przez 2 godziny
  • 3. Po ususzeniu uchylamy piekarnik, ciepłe ale nie gorące ciasto kroimy na kawałki, nastepnie zostawiamy je na kratce do osuszenia, gdy wystygną zapakowujemy je do pojemnika

Porady

jeżeli ktoś lubi wyrażnie słodki smak, to można dodać rodzynki lub inne bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować