Surówka ze słodkiej kapusty

4.5 (180 ocen)

  • 24 godz.

Lepsza niż ze sklepu ,smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza. Idealnie pasuje do niedzielnego obiadu ,zapiekanek czy na zwykłe kanapki. Jeśli już raz ją zrobisz to nawet nie spojrzysz na sklepowe surówki.

  • 24 godz.

Składniki:

  • główka białej słodkiej kapusty
    8 marchewek
    1 czerwona papryka
    3 ząbki czosnku


    Zalewa
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka ze słodkiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę należy drobno posiekać. Następnie marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy trzeba połączyć. Po czym zalewę należy zagotować. Po wystygnięciu zalać warzywa i odstawić na 24 godziny.
  • 3. Przycisnąć całość talerzem, aby zalewa otaczała wszystkie składniki surówki. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem, delikatnie odsączyć z zalewy. Podając można dodać łyżkę majonezu.

Porady

Im czosnek drobniej posiekany tym lepiej. Najlepiej trzymać w jakimś wiaderku ,wtedy przykrywamy surówkę talerzem i dociskamy aż cała będzie w zalewie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Bigos ze słodkiej kapusty

4.5 (147 ocen)

Bigos ze słodkiej kapusty

Konto nieaktywne ... 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować