Surówka z pora

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna surówka jako dodatek do mięsnego obiadu. Dawniej gościła na moim stole głównie latem, gdy pory rosły w przydomowym ogródku. Teraz robię ją kiedy mam na to ochotę, bo ich cena nie jest wcale wygórowana:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 por średniej wielkości
    3 ugotowane na twardo jajka
    3 małe ogórki kiszone
    1 obrane jabłko
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    kubek śmietany 18% ( ok 200g)
    sól i pieprz do smaku

Surówka z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo ok 13 minut, odcedzamy i zalewamy na 5 minut zimną wodą. Jak ostygną obieramy i wyciągamy żółtka. Przecieramy je przez siteczko dodając musztardę, śmietanę i przyprawy. Mieszamy. Obrane ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę, pora (oczywiście wypłukanego pod zimną wodą) kroimy na 4 części wzdłuż i drobno siekamy. Białka przepuszczamy przez kratownicę, ewentualnie siekamy również nożem na małe kawałki. Dokładnie mieszamy, próbujemy, jeśli trzeba do dodatkowo przyprawiamy.

Porady

Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce, por nabiera ostrości i lepszego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy