Surówka z kiszonej kapusty

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Super zdrowa kapusta kiszona z jabłuszkiem świetnie sprawdzi się jako surówka do obiadu.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - kapusta kiszona - 300 g
    - cebula sałatkowa bądź biała - 1 szt
    - jabłko - 1 mała szt
    - olej rzepakowy - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Surówki Kapusta kiszona

Surówka z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26mnygg 1. Kapustę kiszoną umyć (chyba że lubimy dość kwaśną to zostawiamy taką bezpośrednio z beczki), odcedzamy i kroimy na mniejsze wiórki aby się w surówce nie ciągnęły.
  • image-1cwtoic 2. Cebulkę drobno siekamy w kostkę i dodajemy do kapusty. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy, dodajemy olej i ponownie mieszamy. Surówkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 h przed podaniem. Surówkę można przyrządzić dzień wcześniej niż planowane podanie. Smacznego:)

Porady

surówkę można delikatnie posłodzić cukrem białym gdyby była zbyt cierpka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Cebula Jabłka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować