Surówka z kapusty pekińskiej na ostro

5 (165 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taka surówkę robię bardzo często do pieczonego mięsa z grilla.
Wykonanie jest bajecznie proste i szybkie.
Wystarczy duża miska, kapusta, trochę przypraw i mamy doskonałą sałatkę z pysznym ostrym sosem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
    jogurt naturalny - 4 -5 łyżek
    majonez - 2 łyżki
    chrzan tarty ostry - czubata łyżka
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przystawki

Surówka z kapusty pekińskiej na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski w której podamy kapustę włożyć majonez, jogurt naturalny, chrzan .
    Wymieszać dokładnie.
    Dodać sól i pieprz do smaku.
    Ponownie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Kapustę drobno poszatkować i wsypać do miski z sosem z jogurtu i majonezu.
    Dokładnie wymieszać .
    Podawać po paru minutach od przygotowania.
    Kapusta będzie chrupiąca i jędrna.
    Gdy zrobimy parę godzin wcześniej kapusta zmięknie .
    Wybór zależy od naszego smaku.

Porady

Jeśli lubicie bardziej ostre smaki ilość chrzanu można zwiększyć. Najlepszy jest chrzan utarty własnoręcznie, ale niekoniecznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jogurt naturalny Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować