Surówka z kapusty do słoików

4.97 (204 ocen)

otwieramy słoik i mamy gotową surówkę na obiad

Składniki:


  • * 2 kg świeżej kapusty
    * 3 cebule
    * 2 marchewki jeśli małe to 4
    * 1 łyżka soli
    * ZALEWA
    * 1 szklanka oleju
    * 1/2 szklanki octu
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.97 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Surówka z kapusty do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce lub robotem siekamy w talarki.
  • 2.
    Cebulę kroimy w półksiężyce, dodajemy sól, wszystko mieszamy o odstawiamy na 3 godziny.
  • 3.
    Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki mieszamy, nie gotujemy. Po upływie 3 godzin kapustę odciskamy z soku, ubijamy ciasno w słoiki.
  • 4. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy się w kilku miejscach do dna słoika. Zalewamy zalewą.
  • 5. Pasteryzujemy 15 minut. Kapusta z wierzchu jest ciemna od pieprzu, ale to nie przeszkadza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować