Surówka z kalarepy

4 (1 ocen)

W sezonie wiosenno-letnim przyrządzam surówki we wszelakich kombinacjach. Podstawowym składnikiem tej jest kalarepa. Samo zdrowie, w dodatku pyszne, mam nadzieję, że nikogo nie muszę przekonywać do jedzenia takich rarytasów :)

Składniki:

  • duża kalarepa
    2 marchewki
    kilka różyczek brokułowych
    jarmuż, sałata, bądź inna zielenina
    2 łyżki oliwy z oliwek
    siemię lniane

Surówka z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę, marchewki oraz brokuł zetrzeć na małych oczkach*. Jarmuż (bądź inna zieleninę) pokroić drobno. Całość wymieszać z oliwą z oliwek, posypać siemieniem lnianym.

Porady

* Ja wszystkie surówki przygotowuję w maszynce "ścierającej", która świetnie radzi sobie również z brokułem. Jeśli ścieracie na tarce, brokuł po prostu posiekajcie na małe kawałeczki. Do obiadu, do grilla, do chleba, solo - jak tylko chcecie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy