Surówka z czerwonej kapusty

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Propozycja na smakowitą i soczystą surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i kiszonego ogórka. Prosty i szybki sposób na zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu.

  • 20 min

Składniki:

  • - 300 g czerwonej kapusty
    - 2 marchewki
    - 1 cebula
    - 1 jabłko
    - 2 kiszone ogórki
    - 1 mały pęczek natki pietruszki
    - 3 łyżki delikatnego majonezu
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1,5 łyżki octu jabłkowego
    - sól do smaku
    - cukier brzozowy
    - pieprz czarny
    - kminek mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną kapustę parzymy wrzątkiem, a następnie szatkujemy ją na małe kawałki. Jabłko, marchewki i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Następnie dodajemy posiekną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, jogurt naturalny, delikatny majonez, doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem brzozowym oraz mielonym kminkiem i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować