Surówka z białej rzodkwi

5 (145 ocen)

  • 15 min

Dzisiaj proponuję smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, B i PP, a także kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne tj. potas, cynk, żelazo i magnez.

  • 15 min

Składniki:

  • - biała rzodkiew
    - 1 jabłko
    - 2 łyżki jogurtu greckiego
    - 1 łyżka majonezu
    - sok z cytryny (ok. 1,5 łyżki)
    - sól i pieprz
    - cukier brzozowy (do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej rzodkwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiew ścieramy na trace o grubych oczkach i lekko odciskamy* z nadmiaru soku. Jabłko również ścieramy na tarce, skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniało i dodajemy majonez (u mnie light) oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, cukrem brzozowym i świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Odciśnięty sok najlepiej od razu wypić, ponieważ świetnie wpływa na trawienie i naszą cerę ;) * Surówka z rzodkiewki będzie świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw, ale nie tylko :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować