Jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Mój smak dzieciństwa. Jest wspaniałym dodatkiem do obiadu ale ja ją kocham jeść solo lub z pieczywem razowym.
60 min
Składniki:
pół główki kapusty,
duża marchew,
natka pietruszki,
por lubi czerwona cebula,
jabłko,
majonez,
sól,
pieprz,
cukier,
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.
Surówka z bialej kapusty z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, posypujemy ok 2 łyżkami soli ubijamy ją i odstawiamy na ok 2 godz. aż puści sok. W tym czasie warto kilka razy przemieszać kapustę i ja ugnieść dłonią. Cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy, marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach. Mieszamy warzywa z odciśnięta kapustą, dodajemy majonez ok 3-4 łyżek (ale trzeba robić to wg uznania), przyprawiamy do smaku ww. przyprawami i w razie potrzeby dosalamy ale na samym końcu jak sałatka się lekko przegryzie.
Komentarze