Surówka z bialej kapusty z majonezem

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Mój smak dzieciństwa. Jest wspaniałym dodatkiem do obiadu ale ja ją kocham jeść solo lub z pieczywem razowym.

  • 60 min

Składniki:

  • pół główki kapusty,
    duża marchew,
    natka pietruszki,
    por lubi czerwona cebula,
    jabłko,
    majonez,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Surówki Majonez

Surówka z bialej kapusty z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, posypujemy ok 2 łyżkami soli ubijamy ją i odstawiamy na ok 2 godz. aż puści sok. W tym czasie warto kilka razy przemieszać kapustę i ja ugnieść dłonią. Cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy, marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach. Mieszamy warzywa z odciśnięta kapustą, dodajemy majonez ok 3-4 łyżek (ale trzeba robić to wg uznania), przyprawiamy do smaku ww. przyprawami i w razie potrzeby dosalamy ale na samym końcu jak sałatka się lekko przegryzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować