Surówka ogórkowa lekko pikantna

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Trochę smaki tajskie. Sałatka do słoiczka doskonała do pracy , szkoły i w podróż. Chyba najlepiej smakuje lekko schłodzona.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 większe ogórki gruntowe
    1 większa czerwona cebula
    1 papryczka chilli
    Sos: 4 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili ( ew. własny sos jak niżej )
    2,5 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka cukru brązowego
    sól
    LUB SOS własny : 4 łyżki octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu, 1 łyżeczka płatków chilli , sok z 1/2 limonki

Surówka ogórkowa lekko pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki kroimy w cieniutkie półplasterki, przekładamy do durszlaka i posypujemy 2-3 łyżkami soli.
    Posolone ogórki zostawiamy na durszlaku około 1 godzinę.
    Cebulę i papryczkę kroimy w drobną kostkę, papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych.
    Po godzinie ogórki przepłukujemy wodą, zostawiamy do odcieknięcia.
    Ogórki mieszamy z cebulą i papryczką.
    Mieszamy wszystkie składniki sosu, polewamy surówkę.
    Całość mieszamy i schładzamy minimum 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy