Strzelające kakaowe muffinki z budyniem

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekko strzelające, kakaowe muffinki z budyniem

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - siemię lniane: 10 dekagramów
    - kakao gorzkie (czubata): 2 łyżki
    - cukier (czubata): 5 łyżek
    - proszek do pieczenia1: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - budyń waniliowy z cukrem (na 0,5 litra mleka): 1 opakowanie
    - mleko 2%: 650 mililitrów
    - jajka cale: 2 sztuki
    - masło lub margaryna: 12 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Strzelające kakaowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 ml mleka odlewamy, a w 400 ml przygotowujemy budyń, odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Miksujemy z jajkami i pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy siemię lniane, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy.
  • 3. Do suchych składników dodajemy płynne i niezbyt dokładnie mieszamy. Do gniazdek na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, a na nie łyżkę budyniu (jeśli nie mamy formy z nieprzywieralną powłoką, wykładamy ją papilotkami). Uzupełniamy ciastem kakaowym (Ja zapełniłam je mniej więcej do 4/5 wysokości).
  • 4. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować