Strzelające kakaowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 ml mleka odlewamy, a w 400 ml przygotowujemy budyń, odstawiamy do ostygnięcia.
2.Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Miksujemy z jajkami i pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy siemię lniane, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy.
3.Do suchych składników dodajemy płynne i niezbyt dokładnie mieszamy. Do gniazdek na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, a na nie łyżkę budyniu (jeśli nie mamy formy z nieprzywieralną powłoką, wykładamy ją papilotkami). Uzupełniamy ciastem kakaowym (Ja zapełniłam je mniej więcej do 4/5 wysokości).
4.Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze