Strucla makowa

4.5 (183 ocen)

  • Średni

Przepyszna strucla makowa tradycyjnie robiona w ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA od wielu lat... gości na naszym stole..

  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 1 sztuka
    - mąka: 0.5 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże (kostka): 50 gramów
    - śmietana gęsta, kwaśna 18%: 2 łyżki
    - cukier: 5 łyżek
    - masa makowa gotowa: 1 puszka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: z puszki (gdyby była rzadka, dodać 1/2 szkl. bułki tartej + obrane starte jabłko).
    Drożdże rozpuścić z 5 łyżkami cukru. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, dodać drożdże (nie czekać aż urosną) i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. godzinę (do wyrośnięcia).

    Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować w prostokąt po czym wyłożyć 1/2 masy makowej. Rozsmarować po całości i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon, który należy luźno owinąć papierem pergaminowym do pieczenia.
    Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Strucle ułożyć na blaszce.

    Po wystudzeniu polać lukrem, ozdobić wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować