Strucla makowa

4.5 (194 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Strucla makowa na święta i na każdą inną okazję! Oryginalny przepis pochodzi z gazetki - dodatku do zakupów, którą dostałam w pewnym sklepie. Ja go lekko zmodyfikowałam ;) Polecam serdecznie!

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kg mąki
    1 szklanka cukru
    1 serek homogenizowany (mały np danio waniliowy)
    5 jajek
    8 dag drożdży naturalnych
    Cukier waniliowy (16g)
    Aromat waniliowy (opcjonalnie)
    Szczypta soli
    3/4 kostki margaryny

    Składniki na masę makową:
    1 kg maku
    2 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    3 jajka
    Rodzynki 200 g (opcjonalnie)
    Pół szklanki zmielonych herbatników lub bułki tartej
    200 g masła
    Sok z 1/2 cytryny i/lub olejek migdałowy (kilka kropel)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Strucla Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zrób dołek w mące. Drożdże połącz i rozetrzyj z 3 łyżkami cukru (po chwili zrobią się płynne) i wlej do mąki. Dodaj pozostały cukier, serek, 4 całe jaja i jedno żółtko, cukier waniliowy, aromat (opcjonalnie), rozpuszczone i przestudzone masło.
    Zagnieść ciasto. Odłóż na jakąś 1 godzinę do wyrośnięcia, a po tym czasie zagnieć jeszcze raz i podziel na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj (5-8mm) i posmaruj białkiem. Nałóż na całość masę makową, zwiń w rulon, zlep brzegi i owiń (w miarę luźno) papierem do pieczenia. Włóż do wąskich blaszki piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st (bez termoobiegu). Wyjmij, odczekaj aż trochę ostygnie, rozwiń i po wystygnięciu można polać czekoladą, lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
  • 2. Wykonanie masy makowej:
    Mak zalej wrzątkiem i gotuj ok. 10 min na wolnym ogniu po czym odstaw go na 1 godzinę. Wylej mak na sito i ostudź całkowicie.
    Zmiel mak, dodaj cukier i znowu zmiel. Dodaj miód, 3 żółtka, rodzynki (opcjonalnie), herbatniki (lub bułkę tartą), cytrynę (i/lub olejek np. migdałowy), roztopione gorące masło i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białek i połącz delikatnie z makiem.

Porady

Z podanych składników wychodzą 4 dość duże strucle. Można zrobić z połowy składników i wyjdą dwie. Przy zwijaniu surowego jeszcze ciasta w papier do pieczenia pozostawiam odstęp od ciasta do papieru 1,5-2 cm. Będzie większa pewność, że ciasto podczas pieczenia nie popęka, ale i będzie miało wystarczającą ilość miejsca do wyrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować