Strucla drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, jajka, resztę cukru i mleka, roztopione masło i sól. Wyrabiamy ok. 20 minut. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny.
2.Bakalie mieszamy z powidłami śliwkowymi. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na placki 5-mm grubości. Smarujemy masą bakaliową i zwijamy w rolady. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy w kilku miejscach.
3.Składniki na kruszonkę mieszamy. Posypujemy ciasto. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze