Strucla drożdżowa z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pulchne i aromatyczne, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • ● 2 dag świeżych drożdży
    ● 2 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 4 i 1/2 szkl. mąki tortowej + do podsypania
    ● 10 dag masła lub margaryny
    ● 1 szkl. mleka
    ● szczypta soli
    ● 4 łyżki powideł śliwkowych
    ● 2 szkl. dowolnych bakalii (np.: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, pokrojone suszone morele)
    Kruszonka:
    ● 5 dag miękkiego masła
    ● 5 łyżek cukru
    ● 10 łyżek mąki tortowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Strucla drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, jajka, resztę cukru i mleka, roztopione masło i sól. Wyrabiamy ok. 20 minut. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny.
  • 2. Bakalie mieszamy z powidłami śliwkowymi. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na placki 5-mm grubości. Smarujemy masą bakaliową i zwijamy w rolady. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy w kilku miejscach.
  • 3. Składniki na kruszonkę mieszamy. Posypujemy ciasto. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować