Strucla cynamonowa

4.5 (189 ocen)

Aromatyczna, mięciutka, pięknie pachnąca, drożdżowa strucla cynamonowa. Polecam!

Składniki:


  • pół kostki drożdży (50g)
    pół szklanki* mleka
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    2 i 1/2 szklanki mąki
    pół kostki masła (125g)
    1 białko do posmarowania ciasta

    NADZIENIE:

    100 g masła
    4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
    2-3 łyżki mielonego cynamonu


    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
    Masło rozpuścić.
    Do miski wsypać mąkę. Zrobić tzw. dołek. Wlać wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie dodać ubite żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
  • 2. NADZIENIE:
    Masło roztopić w rondelku. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, formując prostokąt. Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście. Zwinąć ciasno w roladę, mocno zlepiając końce i podwijając je pod spód. Tak przygotowaną struclę przełożyć do długiej podłużnej formy (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować surowym białkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować