Strogonow wieprzowy

3.96 (332 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 2 osób

Coś dla wszystkich mięsożerców i fanów gulaszowych dań.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (schab lub polędwica)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    150 g pieczarek
    2 papryki (zielona i czerwona)
    300 ml bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)
    1 mała puszka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka
    2-3 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

3.96 (332 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Strogonow wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
    Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć ok. 2-3 minuty.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, dodać do smażącego się mięsa.
    Pieczarki pokroić w plastry, papryki w paski. Warzywa dodać do mięsa z cebulą. Wszystko smażyć ok. 5-7 minut. Po tym czasie do mięsa z warzywami wlać bulion mięsny i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić ok. 25 minut.
  • 3. Na końcu, gdy mięso będzie już miękkie, przyprawić wszystko solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Wieprzowina

Notka redakcyjna

A może fasolka po bretońsku? Sprawdź nasz wypróbowany przepis!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować