Stripsy z piersi kurczaka

4.5 (182 ocen)

  • 45 min

Doskonała przekąska dla wszystkich pokoleń.

  • 45 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (1 sztuka), jajko (1 sztuka), mąka (około 3 szklanki), bułka tarta (1 duża łyżka), trochę mleka, pieprz Cayenne, sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Stripsy z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Następnie rozkładamy je na talerzu bądź desce i posypujemy z dwóch stron pieprzem Cayenne oraz solą. Przygotowujemy masę do panierki: do wysokiego pojemnika dodajemy jajko, szklankę mąki, odrobinę bułki tartej, łyżeczkę pieprzu, odrobinę soli oraz trochę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Całość mieszamy Blenderem do pozbycia się grudek. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do około 170 stopni. Resztę mąki (około 2 szklanki) wsypujemy do jakiegoś pojemnika, maczamy nasze stripsy najpierw w masie na panierkę, potem wkładamy do pojemnika z mąką i potrząsamy nim tak, aby cały plaster był nią pokryty (nie przyklepujemy go), wrzucamy na głęboki olej. Czekamy aż stripsy zaczną robić się złociste, po czym wyciągamy.

Porady

Stripsy najlepiej smakują w połączeniu z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować