Stripsy z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Następnie rozkładamy je na talerzu bądź desce i posypujemy z dwóch stron pieprzem Cayenne oraz solą. Przygotowujemy masę do panierki: do wysokiego pojemnika dodajemy jajko, szklankę mąki, odrobinę bułki tartej, łyżeczkę pieprzu, odrobinę soli oraz trochę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Całość mieszamy Blenderem do pozbycia się grudek. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do około 170 stopni. Resztę mąki (około 2 szklanki) wsypujemy do jakiegoś pojemnika, maczamy nasze stripsy najpierw w masie na panierkę, potem wkładamy do pojemnika z mąką i potrząsamy nim tak, aby cały plaster był nią pokryty (nie przyklepujemy go), wrzucamy na głęboki olej. Czekamy aż stripsy zaczną robić się złociste, po czym wyciągamy.
Porady
Stripsy najlepiej smakują w połączeniu z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze