Stracciatella na maślance

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w gazecie. Ponieważ nie lubię zbyt słodkich wypieków, masę wymyśliłam sama. Teraz jest wyśmienite.

Składniki:

  • Ciasto: kostka margaryny
    ● po 2 szkl. mąki i cukru
    ● 3 łyżki kakao
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżeczki pr. do pieczenia.
    Masa: 1 l maślanki stracciatella
    ● 2 op. śnieżki
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 2 łyżki żelatyny.
    Oraz: bułka tarta i tłuszcz do formy
    ● polewa z białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stracciatella na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z margaryną,
    1,5 szkl. cukru i kakao.Studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę
    z proszkiem i ubite z resztą
    cukru białka. Wlewamy do natłuszczonej
    i posypanej bułką
    tortownicy (śr. 25 cm). Pieczemy
    35 minut w 180 °C, a potem
    10 minut w 170 °C. Studzimy.
    Przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Maślankę, cukier i śnieżki
    ubijamy. Mieszamy z rozpuszczoną
    w małej ilości wody żelatyną.
    Masę wykładamy na jeden
    placek i przykrywamy
    drugim. Dekorujemy polewą.
    Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować